Mundari-zuid Soedan
Angola

Mali

Als fotograaf reisde ik naar Mali, een land gelegen in West-Afrika, bekend om zijn rijke cultuur en diverse bevolkingsgroepen. Mijn reis begon in de hoofdstad Bamako, waar ik de levendige markten en kleurrijke straten vastlegde. Hier ontmoette ik de Bambara, de grootste etnische groep in Mali, bekend om hun landbouw en traditionele muziek.

Vervolgens reisde ik naar de regio Mopti, waar ik de Fulani ontmoette, een nomadisch volk dat bekend staat om hun veeteelt en prachtige sieraden. Hun kleurrijke kleding en sierlijke tatoeages waren een lust voor het oog en een uitdaging om vast te leggen in hun natuurlijke omgeving.

Een van de hoogtepunten van mijn reis was het bezoek aan de Dogon-falaise, een indrukwekkende klif waar de Dogon al eeuwenlang wonen. De Dogon zijn beroemd om hun unieke architectuur en religieuze ceremonies. Hun lemen huizen, gebouwd tegen de rotswanden, en de heilige maskerdansen waren fascinerend om te fotograferen.

In Djenné bezocht ik de Grote Moskee, een van de grootste lemen gebouwen ter wereld. Deze moskee, gebouwd in de traditionele Sahel-stijl, is een UNESCO-werelderfgoed en een symbool van de Malinese architectuur. De jaarlijkse renovatie van de moskee, waarbij de hele gemeenschap samenkomt om de muren opnieuw te bedekken met modder, was een bijzonder moment om vast te leggen.

De lange rit naar Timbouctoe was een avontuur op zich. Deze legendarische stad, ooit een centrum van handel en islamitische cultuur, ligt diep in de Sahara. Hier ontmoette ik de Toearegs, de “blauwe mannen” van de woestijn, bekend om hun indigo gewaden en nomadische levensstijl. Hun gastvrijheid en verhalen over het leven in de woestijn waren onvergetelijk.

Helaas is Mali momenteel in een staat van conflict. Sinds 2012 wordt het land geteisterd door politieke instabiliteit en gewapende conflicten, vooral in het noorden. Deze situatie bedreigt de rijke tradities en het culturele erfgoed van het land. Veel gemeenschappen zijn gedwongen hun huizen te verlaten, en de continuïteit van hun tradities staat onder druk.

Ik ben blij dat ik dit alles heb kunnen vastleggen op foto, want veel van deze tradities zijn inmiddels al verloren gegaan. Mijn reis naar Mali was een onvergetelijke ervaring, vol met ontmoetingen met bijzondere mensen en het vastleggen van hun unieke levenswijzen. Ondanks de huidige uitdagingen blijft de veerkracht en schoonheid van de Malinese cultuur een bron van inspiratie.

Enkele sfeerbeelden …